CEREC

Vertikalna linija

O nama: Ortodent

Estetska stomatologija i protetika savremenog doba zasnovane su na primeni CAD/CAM sistema (Computer Aided Design – Computer Aided Manufacturing) tehnologije koja predstavlja proces izrade protetske nadoknade od estetskog keramičkog materijala, a koji se odvija kroz kompjutersko dizajniranje i kompjuterski vođenu izradu.
Sirona kao prestižna kompanija u sferi dentalne opreme, prva je uvela CAD/CAM sisteme, ali ih i kontinuirano razvija i unapređuje. SIRONA ne miruje u pogledu inovacija. Ono što je počelo pre dvadeset pet godina kao aparat za izradu inleja, postalo je sveobuhvatni sistem za izradu inleja, onleja, kruna, mostova, faseta pa čak i hirurških uvodnika u implantologiji.
Kao i otisci prstiju, ne postoje dva identična ljudska zuba. Svaki zub ima svoje jedinstvene karakteristike. Doskora su svi sistemi za kompjuterski dizajn bili zasnovani na dentalnim datotekama sačinjenim od informacija o različitim tipovima zuba. Konvencionalni CAD/CAM programi pronalazili su u arhivi podataka zub koji je najsličniji potrebnoj restauraciji i na osnovu toga davali inicijalni predlog. Ovakav način odabira bio je veoma subjektivan i mogao bi se uporediti sa odećom koja se takođe proizvodi u standardnim veličinama, ali koja, nažalost, ne pristaje svima, a često je potrebno uraditi dodatne prepravke. Da bi se omogućio perfektan spoj, neophodno je postojanje restauracije koja je individualna kao i pacijent. Softverska verzija, koja je izašla 2010. godine, CEREC 3D V 3.80 bila je prva koja je omogućila kreiranje restauracije najsličnije originalu. Kao parametar više se nije koristila baza podataka, već se vršilo „usnimavanje” individualne okluzije, a zatim se pristupalo analizi okluzije na najširoj osnovi putem matematičkih funkcija. I tada kada se smatralo da je Cerec 3D dostigao svoj maksimim, naučno-istraživački tim kompanije Sirona, otišao je korak dalje i predstavio nam CEREC SW 4.0, baziran na kompletno novom programskom jeziku.

CEREC® Software 4.0 jednostavniji od jednostavnog
Najnapredniji i najintuitivniji CEREC Software ikad!

CerecNovi softver CAD CAM tehnologije omogućava stomatolozima izradu anatomskih restauracija uz minimalni napor i minimalni utrošak vremena. Zahvaljujući 4.0 softveru, dizajniranje protetskih nadoknada može se uporediti sa igranjem dečjih igrica na kompjuteru. Korisnik se vodi kroz program „klik po klik”. Kompjuteri nam zasigurno čine život jednostavnijim. Omogućavaju nam da lakše obavljamo svakodnevne zadatke pod uslovom, naravno, da poznajemo funkcije softvera i da umemo da ih efikasno primenimo. Ali budimo iskreni: veoma često koristimo samo mali deo mogućnosti softvera, jer je isuviše komplikovan i jer bi to zahtevalo dosta utrošenog vremena u procesu učenja.
Novi CEREC 4.0 softver umnogome je pojednostavio sopstveno rukovanje. Prethodna verzija CEREC softvera bila je relativno laka za učenje. Međutim, zahvaljujući novom korisničkom interfejsu, novi korisnici će se od samog početka osećati kao da oduvek rade u ovom programu. Uz pomoć CEREC sistema stomatolozi mogu da dizajniraju širok raspon restauracija – krunica, inleja, onleja, faseta i mostova. Kakav god da je zadatak, proces rada je jedinstven i jednostavan. „Klik po klik” do gotove restauracije: „fotorealistična vizualizacija“ ključni je element ovog interfejsa. Svaka funkcija i svaki proces ima svoj simbol – ključ intuitivnog rada. „Klikom” na ikonu „CEREC bluecam“, koja izgleda isto kao i prava kamera, stomatolog pokreće proces digitalnog uzimanja otisaka. Nakon skeniranja preparacije, susednih zuba i antagonista u ustima pacijenta, na monitoru se pojavljuje digitalni model. Uz pomoć automatskog pronalaženja margina, stomatolog definiše linije preparacije, određuje ugao unošenja – i „klikom” generiše restauraciju pomoću Biogeneric funkcije koja je specifična za svakog pacijenta. Predlog krunice se onda može modifikovati uz pomoć dodatanog alata za dizajn. Kad je stomatolog zadovoljan izgledom, podaci se opet jednim „klikom” šalju u frez aparat i restauracija je gotova za samo par minuta. Softver analizira susedne zube i antagoniste i na osnovu tih podataka rekonstruiše originalnu okluzivnu površinu. Nakon frezovanja iz keramičkog bloka, restauracija je perfektno „upasovana” i može se odmah postaviti.
Stomatolog ima kontrolu nad kompletnim procesom rada i pacijentu nudi brzu, estetsku restauraciju visoke tehnologije, čime se povećava zadovoljstvo u radu i reputacija ordinacije.

Cerec SironaMaterijali –partneri :
Isprobana i proverena IPS Empress CAD leucitna staklokeramika objedinjuje modernu CAD/CAM tehnologiju izrade s visokim dostignućem materijala pune keramike. IPS Empress CAD veoma je prikladan za izradu visoko estetskih monohromatskih jednočlanih restauracija, kao što su fasete, inleji, onleji, prednje i bočne krunice. Zahvaljujući svojoj homogenosti i raspršivanju svetla, IPS Empress pruža uravnotežen kameleon efekat. Osim optičkih svojstava, IPS Empress CAD restauracije ističu se svojom vernom translucencijom, visokom estetikom i čvrstoćom na savijanje od 160 MPa.

HT/LT blokovi
Iz široke ponude uvek odaberite ispravan blok za svaki pojedini klinički sučaj. IPS Empress CAD blokovi dostupni su u dva nivoa translucencije (HT i LT) i kao polihromatski multi blokovi. Dostupni su i u A-D bojama. Povrh toga, IPS Empress CAD. LT blokovi dostupni su u četiri svetle i moderne „Bleach” boje (BL1-BL4).

Multi blokovi
Restauracije izrađene inovativnim polihromatskim IPS Empress CAD multi blokovima ističu se vernom prirodnom bojom i prelazom translucencije od dentina ka incizalu čak i bez karakteriziranja. Time postižemo maksimalnu estetiku i prirodan izgled. Inovativna IPS e.max CAD litijum-disilikatna (LS2) staklokeramika povezuje vrhunsku estetiku i jednostavnost rada. IPS e.max CAD blokovi osmišljeni su za izradu estetskih, jednočlanih restauracija, kao što su fasete, inleji, delimične krunice i krunice, ukoliko je otpornost nadoknade od presudnog značaja. U kombinaciji s IPS e.max ZirCAD (ZrO2), inovativna IPS e.max CAD-on tehnika sada dopušta i izradu lateralnih mostova do četiri člana s visokom čvrstoćom. IPS e.max CAD litijum-disilikatna (LS2) staklokeramika obrađuje se glodanjem u „mekanom” obliku međufaze, u kojem materijal pokazuje svoje karakteristike i neobičnu plavkastu boju. U tom obliku, materijal se može ručno prilagoditi ili brzo i jednostavno napraviti „cut back“ i proveriti tačnost naleganja i okluzije. Zatim sledi jednostavan i brz postupak kristalizacije (približno 20 min.), u kojem materijal dobija svoju završnu čvrstoću od 360 MPa, kao i željene estetske vrednosti (boja zuba, translucencija i svetlina). IPS e.max CAD može biti oblikovan za potpune
restauracije ili kao materijal za kapice (slojevito modelovanje s IPS e.max Ceram-om).

HT blokovi (High Translucency – visoka translucentnost)
HT blokovi dostupni su u 16 A-D i 4 „Bleach” BL boje i dve veličine (I 12, C 14). S obzirom na visoku translucenciju, ovi blokovi su idealni za frezovanje manjih restauracija (npr. inleja, onleja). Restauracije od HT blokova uverljive su zahvaljujući svojim prirodnom kameleon efektu i izvanrednom prilagođavanju prema preostaloj zubnoj strukturi.

Ltblokovi (Low Translucency – niska translucentnost)
LT blokovi dostupni su u 16 A-D i 4 „Bleach” BL boje i dve veličine (I 12, C 14). S obzirom na nisku translucenciju, prikladni su za izradu delimičnih krunica i pojedinačnih krunica uz „cut-back“ i tehniku bojenja. Verni estetski izgled može se poboljšati završnim slojem s IPS e.max Ceram Essence i Shade.

MO blokovi (Medium Opacity – srednji opacitet)
MO blokovi dostupni su u pet grupa boja (Mo 0 - MO 4) i jednoj veličini (C 14). S obzirom na opacitet, idealni su za izradu konstrukcija na vitalnim i lagano obojenim prepariranim zubima. Nadogradnjom slojeva s IPS e.max Ceram-om postiže se puni anatomski oblik. Nikad ranije nije bilo lakše naučiti rad i primenu CEREC sistema. Novi korisnici nemaju razloga za strah od nepoznatog.

Sirona i Ivoclar su se potrudili da budu vaša zvezda vodilja kroz svet digitalne stomatologije, koji će vama i vašim pacijentima doneti mnogostruke prednosti.

Galerija slika

Cerec Cerec Cerec